home >>> archief >>> archief excursies
   
   
   

Najaarsexcursie 2009


Op 10 oktober gaat de excursie naar Xanten,
ca. 70 km. afstand van Arnhem.

  • naar o.a. het prachtige “Romeins Museum”
  • het op korte afstand daarvan gelegen Park.
  • de 2000 jaar oude ommuurde stad Xanten, met zijn middeleeuwse straten rondom de Dom
  • en nog veel meer……

De kosten van deze excursie zullen zo laag mogelijk worden gehouden. Het vervoer zal, zoals gebruikelijk, georganiseerd worden met eigen auto´s.

Nadere informatie zal bekend worden gemaakt d.m.v. een nieuwsbrief en op deze site.

Aanmeldingen vóór 31 augustus middels of via één van de bestuursleden, zie onder colofon.

Begin van september zal men nader bericht ontvangen.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Cor Scheringa tel.: 06-40293450.

 

Kaart Xanten

 

omhoog

Voorjaarsexcursie 2009

 

De voorjaarsexcursie in 2009 naar Elburg, Kampen en Schokland zal in principe plaatsvinden op 19 april.

 

Elburg

Kampen

Schokland

  omhoog

Excursie  12 april 2008

 
 

Grote kerk te Breda

Grote kerk te Breda - 1828

EXCURSIE VOORJAAR 2008
Op zaterdag 12 april 2008 begroeten wij u graag weer op onze voorjaarsexcursie.

We bezoeken dit keer de oranjestad Breda.
Tijdens deze excursie bezoeken we verschillende monumenten in Breda, waarbij de gothische Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk het hoogtepunt vormt. In deze kerk bevinden zich verschillende grafmonumenten van de Nassau’s, de voorouders van het Huis van Oranje. Daarnaast vindt een stadswandeling door het historische stadscentrum plaats onder leiding van dhr. Hans van Zwieten, deskundig rondleider van het gilde “De Baronie”. Hierbij zullen we onder andere het Valkenberg (stadspark), het Begijnhof, het kasteel van Breda, het Spanjaardsgat (waterpoort) en de in 2007 weer opengelegde Haven aandoen.

Ook zullen we een bezoek brengen aan het depot van de gemeentelijke archeologische dienst van Breda, gevestigd in de voormalige Chassé-kazerne. Hier zullen we worden ontvangen door dhr. Hans de Kievith, depotbeheerder en coördinator informatiebeheer archeologie van het Bureau Cultureel Erfgoed.

De lunch zal worden geserveerd in de betegelde gewelfkelder (ca. 14e eeuw) van de Lutherse kerk aan de Veemarktstraat. Parkeren is mogelijk op het “stadserf” centraal in de stad.

Geschatte kosten van de excursie zijn € 25, - pp alles inclusief.

Het vervoer zal weer met auto's gebeuren. Het definitieve programma met daarin de kosten, de tijdsindeling en de route-informatie zullen zospoedig mogelijk, o.a. op de website, bekend worden gemaakt.

Aanmelden voor de excursie
Telefonisch bij de secretaris,  026 4452678, of per gevolgd door het overmaken van het bedrag vóór 31 maart 2008 naar rekeningnummer 1192559 t.n.v. B. Clabbers te Arnhem o.v.v. “Excursie april 2008”.

  omhoog

Excursie  13 oktober 2007

 
 

walburgkerk

EXCURSIE NAJAAR 2007

Op 13 oktober 2007 worden we in de Kaardebol aan de Harenbergweg 1 in Zutphen verwacht.
Michel Groothedde, de stadsarcheoloog, zal ons daar rond 10 uur in zijn prachtige nieuwe onderkomen ontvangen. Tot de lunch zal hij ons in- en rondleiden in de Zutphense archeologie.
Voor het middagprogramma zijn er een aantal mogelijkheden, waaruit de excusie.commissie. nog een keuze moet maken. Zoals een bezoek aan de katholieke schuilkapel in het museum Henriëtte Polak, de Librye en de Walburgkerk, een bouwhistorische stadswandeling en een mogelijke opgraving op het Coberco-terrein.
Het vervoer zal weer met auto's gebeuren; de kosten zullen binnen de perken blijven.
Het definitieve programma zal z.s.m. bekend worden gemaakt.

  omhoog

Excursie  14 april 2007

 
 

Jacob Ruisdael
Jacob van Ruisdael, ca. 1650
‘Twee watermolens en een open sluis’
olieverf op doek
National Gallery, Londen

Excursie voorjaar 2007 (Denekamp en omgeving)

Op 14 april 2007 worden wij omstreeks 10.00-10.30 in het Museum “NATURA DOCET” in Denekamp verwacht bij Dick Schlüter.
(Dick Schlüter is directeur van het museum en heeft in het voorjaar bij ons een lezing gegeven over de Neanderthalers.)
Wij worden ontvangen in het museum met koffie “Natura Docet” en Dick Schlüter zal daar een inleiding/rondleiding verzorgen. Voor de locatie van de lunch zijn er een aantal mogelijkheden o.a. in de historische watermolen van Singraven. De lunchkosten zijn voor eigen rekening. Voor het middagprogramma zijn er mogelijkheden te over. Wij kunnen een bezoek brengen aan de stuwwal, de grafvelden en grafheuvels, ook een veldverkenning is mogelijk
Zelfs wanneer het weer niet meezit is aan een alternatief programma gedacht. Het alternatieve slechtweer programma brengt ons dan naar Oldenzaal waar wij het Palthe museum en de monumentale romaanse Plechelmus basiliek zullen bezoeken. Het vervoer zal met auto´s plaats vinden. De kosten voor het vervoer zullen ca. € 7,50 bedragen. Entreekosten(groepstarief) van het Museum Natura Docet zullen ca € 4,- bedragen.
Vertrek om 09.00 uur bij de achteruitgang van het station (uitgang Sonsbeekzijde).
De verwachting is dat we weer om 18.00 uur terug zullen zijn.
Een definitief programma en kosten in Oldenzaal worden in het voorjaar, o.a. op de website, bekend gemaakt na een voorbereidend bezoek van de excursieleiders aan Denekamp en Oldenzaal.
Meer informatie en aanmelden kan bij de secretaris.

  omhoog
Voorjaarsexcursie 2006 (Flevoland/Lelystad)  
   

Op zaterdag 1 april 2006 begroeten wij u graag voor de voorjaarsexcursie. Het reisdoel zal dit keer Lelystad zijn. ’s Ochtends brengen we een bezoek aan het Nieuw Land Erfgoedcentrum (NLE).
AWN afdeling Flevoland zal ons ontvangen in hun nieuwe werkruimte. Daarna krijgen we een rondleiding door het provinciaal archeologisch depot. Ook bezoeken we het museum waar de geschiedenis van Flevoland wordt verbeeld. Er is aandacht voor de archeologie, maar ook voor de inpoldering. Velen kennen Flevoland van de scheepsvondsten, maar de archeologie omvat veel meer.
Al in de steentijd bestaat “Flevoland” uit een delta van drie rivieren.

En is er bewoning op oeverwallen en rivierduinen door de Swifterbantcultuur.
Na de lunch is het tijd voor schepen. In het Nationaal Scheepshistorisch Centrum werken de Bataviawerf en het NISA samen. Op de Bataviawerf is natuurlijk de Batavia in volle glorie aanwezig. Ook wordt gebouwd aan een replica van de Zeven Provinciën, het vlaggenschip van Michiel de Ruyter. Hierna bezoeken we het NISA, het Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwater-Archeologie. Het NISA is eigenlijk geen museum, maar een werkplaats en een depot. Toch is er van alles te zien. Misschien kunnen we zelfs een blik werpen op een Romeins schip dat hier geconserveerd wordt …

Wij gaan met eigen vervoer.
Onze chauffeurs staan vanaf 08.45 uur gereed.

Wij vertrekken om 09:00 uur precies vanaf de achterzijde / Sonsbeekzijde van het NS station Arnhem Centraal.

De kosten bedragen € 7,00 p.p.
De entree voor alle attracties is € 8,50 p.p.
Houders van een 65+ pas betalen € 7,00 p.p.
De lunch (diverse mogelijkheden) is voor eigen rekening.
Meer informatie en opgeven kan bij de secretaris.

 
   

Meer informatie over de te bezoeken locaties is te vinden op:
www.nieuwlanderfgoedcentrum.nl
www.bataviawerf.nl
www.archis.nl/nisa

 
  omhoog
Najaarsexcursie naar de Hermitage, het Pijpenkabinet en het Allard Pierson!  
  Allard Pierson 1 2004


Allard Pierson 2 2004
De najaarsexcursie op zaterdag 16 oktober 2004 wordt weer iets bijzonders! Bij voldoende belangstelling huren we weer een touringcar om ons naar Amsterdam te laten vervoeren.
's Morgens wordt een bezoek gebracht aan de dit jaar aan de Nieuwe Herengracht geopende dependance van het beroemde museum de Hermitage in Sint-Petersburg. Het is gevestigd in Gebouw Amstelhof een van de mooiste voorbeelden van monumentale classicistische architectuur in Amsterdam. Het werd in 1681 gebouwd voor hulpbehoevende bejaarden.
De Hermitage Amsterdam is eind februari 2004 gestart in zijn eerste fase met kleine tentoonstellingen. U zult de tentoonstelling over het leven van het laatste Tsarenpaar Nicolaas II (1868-1918) en Alexandra (1872-1918) en hun 5 kinderen bezichtigen. Zij werden in 1918 door de Bolsjewieken vermoord. De tentoonstelling toont in een indrukwekkend en ontroerend verhaal talloze persoonlijke bezittingen, brieven, schilderijen, foto's en objects d'art van dit gezin.

Uiteraard vergeten wij de archeologie niet. Na de Hermitage wordt het Pijpenkabinet aan de Prinsengracht bezocht dat in een fraai grachtenpand is gevestigd. In 1969 bracht de Amsterdamse particuliere verzamelaar Don Duco de eerste kleipijpen van archeologische oorsprong bijeen om daarmee de basis voor het museum te leggen. Inmiddels is de collectie van archeologisch verbreed naar cultuurhistorisch en van nationaal naar mondiaal.

Nadat u de gelegenheid heeft gekregen om de lunchtijd in het centrum van Amsterdam door te brengen, verzamelen wij bij het fraaie Allard Pierson Museum. Dit museum aan de Oude Turfmarkt maakt deel uit van de Universiteit van Amsterdam.

Het museum is gespecialiseerd in mediterrane oudheid en heeft prachtige collecties uit Egypte, de Griekse en Romeinse wereld, het nabije oosten, Cyprus en Etrurië. De laatste jaren is veel tijd en energie gestoken in de herinrichting van de tentoonstellingsruimten onder meer door het gebruik van moderne audiovisuele middelen.

Vertrek om 9.00 vanaf Sonsbeeksingel 3 in Arnhem. Terug in Arnhem rond 18.00 uur.
Excursiebedrag: € 22,50 voor leden en € 25,-- voor niet leden.

  omhoog
Najaarsexcursie AWN afd. 17 naar Venlo op 8 oktober 2005  
   
10.00 uur vertrek per trein vanuit Arnhem naar Venlo

11.00 uur aankomst bij het Limburgs Museum

11.00 uur koffie in Grand Café Het Gouvernement

11.30 uur ontvangst door dhr. Wim Hupperetz, archeoloog en conservator van het museum
12.00 uur bezoek aan enkele zalen van het museum

13.00 uur lunch in het Grand Café

14.00 uur filmvoorstelling in de Historoscoop
bezoek aan het cultureel laboratorium van het museum
bezoek aan de tentoonstelling Gat in de Stad

facultatief: op eigen gelegenheid stadswandeling Venlo of bezoek aan naastgelegen museum voor moderne beeldende kunst van Bommel van Dam

17.00 uur sluiting musea

17.30 uur elk uur vertrek treinen naar Nijmegen-Arnhem

Kosten € 10 exclusief treinreis en lunch
€17.50 exclusief treinreis inclusief lunch
betaling op locatie

Museumjaarkaart en NS jaarkaart met MK embleem geldig

In verband met grote drukte in Venlo is ons door de beide musea aangeraden niet met eigen vervoer te komen, maar de trein te nemen.
Het station Venlo ligt tegenover de beide musea.

Informatie www.limburgsmuseum.nl en www.vanbommelvandam.nl

 
  omhoog
Voorjaarsexcursie "Van Napoleon tot de Romeinen" op zaterdag 9 april 2005  
 

Austerlitz 2004 1
De piramide van Austerlitz in 1807, 'Camp de Zeist', Otto Howen, 1807, Prentenkabinet Rijksuniversiteit LeidenAusterlitz 2004 2
Het fort bij Vechten

Wij begroeten u graag weer op onze voorjaarsexcursie op zaterdag 9 april.
We blijven deze keer dicht bij huis: Austerlitz, Driebergen en Bunnik. Tijdens deze excursie staan verschillende legermachten centraal: het Bataafs- Franse leger van Keizer Napoleon dat begin 19e eeuw gelegerd was in de bossen bij Zeist, het Romeinse leger dat gelegerd was in de eerste eeuw na Christus in castellum Fectio nabij het huidige Bunnik en het Nederlands leger dat naast de locatie van dit castellum in de 19e eeuw een fort bouwde naast het voormalige Romeinse fort.

Piramide van Austerlitz
Er zijn veel rare monumenten in Nederland. Eén van de vreemdste daarvan is misschien wel de ‘piramide van Austerlitz’, die verscholen ligt in het bos nabij het dorp Austerlitz, op één van de hoogste punten van de Utrechtse heuvelrug. We beginnen in Austerlitz met een kopje koffie in de vroeger voor schoolreisjes zeer in trek zijnde uitspanning met speeltuin. Hier krijgen we van een enthousiast lid van de lokale historische vereniging een uiteenzetting over de situatie in 1804 toen daar in de Napoleontische tijd 20.000 Bataafs-Franse soldaten op de hei gelegerd waren en die de piramide met obelisk hebben gebouwd. Vervolgens brengen we natuurlijk een bezoek aan het, onlangs gerestaureerde, monument.

’t-Schilderhuis Driebergen
Een tussenstop maken we in het legermuseum ’t Schilderhuis in Driebergen dat een grote collectie militaire uniformen laat zien, uitrustingen, wapens, documenten, afbeeldingen en een maquette van de slag van Waterloo (1815) dat het einde betekende van het tijdperk van de bovengenoemde keizer Napoleon.

Fort Vechten
Nadat de lunchtijd op eigen gelegenheid in Driebergen is doorgebracht worden we om 14.00 verwacht bij het Fort bij Vechten. Het Fort bij Vechten is onderdeel van de
Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Het fort is gebouwd tussen 1867 en 1870, de bomvrije kazerne werd in 1880 toegevoegd. Het terrein is 17 hectare groot en na Rijnauwen het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op het fort liggen 16 grotere en kleinere grondgedekte gebouwen, opgetrokken uit 16 miljoen bakstenen en met een gezamenlijk vloeroppervlak van 7.000 m². Het Fort bij Vechten is sinds 1996 eigendom van Staatsbosbeheer. Hier zullen we een uitgebreide rondleiding krijgen door het fort waarbij ook archeologische vondsten te zien zijn uit de Romeinse tijd.

Fort Fectio
Vlak bij het fort bij Vechten bevond zich namelijk aan het begin van de jaartelling het Romeinse fort Fectio aan de Kromme Rijn. De Romeinen, die deze plek kozen vanwege de in de Rijn uitmondende Vecht, bouwden hun castellum in het jaar 4, en noemden het naar die rivier, de Fectio. Het fort was van tijd tot tijd redelijk van belang als logistieke basis voor de operaties in Germania. Mede om deze reden was het ook aantrekkingspunt voor de lokale bevolking, die aan beide zijden van het fort een kampdorp (vicus) bouwde. Het castellum werd mogelijk verlaten in de laat-3de eeuw, toen het Romeinse Rijk crisis na crisis te verduren kreeg. Toch lijkt de roerige periode minder een reden voor vertrek dan het opdrogen van de dode rivierarm die als haven fungeerde, terwijl ook de monding van de Vecht zich westwaarts verplaatste. Het naburige castellum bij Trajectum/Utrecht nam waarschijnlijk de rol van Fectio over. In het landschap is nog te zien waar het fort gelegen heeft. Niet lang geleden is bij de oude ingang van het fort een natuurgetrouwe replica van een Romeinse wachttoren gebouwd. We sluiten de dag af in het Fort bij Vechten met thee of koffie met Vechten-koek.

Vertrek om 9.00 uur vanaf de nieuwe werkruimte
aan de Nijhofstraat 42 in Arnhem.

Terug in Arnhem rond 17.00 uur.
Kosten € 22,50 voor leden (niet leden € 25,-).

 

  omhoog
Verslag najaarsexcursie Amsterdam 2004 Allard Pierson bus

De ingang van het Allard Pierson Museum. De flexibele inzet van
9-persoonsbusjes is inmiddels een beproefd concept

Nadat van de oorspronkelijke datum afgeweken moest worden vanwege een grootscheepse demonstratie in het centrum, kon de najaarsexcursie op 16 oktober wel doorgang vinden. Het aantal aanmeldingen was helaas onvoldoende voor een touringcar maar de flexibele inzet van 9-persoonsbusjes is inmiddels een beproefd concept. 3 hadden we er ditmaal nodig.

Deze konden we voor de deur van de Hermitage parkeren aan de Amstel. Geen wonder dat er overal wel parkeerplaatsen waren die dag als je bedenkt dat er € 3,5 per uur in de parkeermeters moet! In de Hermitage hebben wij de prachtige tijdelijke tentoonstelling bezocht over het laatste tsarenpaar Nicolaas en Alexandra. Schitterende persoonlijk stukken waren te zien die maar weer eens illustreerden wat een pracht en praal het tsarenhof kende. Vervolgens met de busjes dwars door Amsterdam langs de fraaie grachten om bij de Prinsengracht halt te houden bij het Pijpenkabinet. Een leuk museumpje met een collectie van honderden verschillende soorten pijpen waaronder de pijpenkopjes die de beheerder zelf ooit bij een opgraving heeft gevonden en waar de collectie mee begonnen is. Voor de afdelingsbibliotheek werd een fraai standaardwerk aangeschaft.

Na het Pijpenkabinet hadden de excursiedeelnemers ruim de tijd om op eigen gelegenheid de lunch te gebruiken in hartje Amsterdam.

De middag stond geheel in het teken van een bezoek aan Allard Pierson Museum met zijn indrukkwekkende collectie klassieke oudheid. Het museum is gevestigd aan de Oude Turfmarkt bij het Rokin in een monumentaal pand waar de Nederlandse Bank in gevestigd is geweest. Geheel volgens planning werd om 16.0o uur de terugreis aanvaard en tegen half zes was iedereen weer veilig gearriveerd bij de werkplaats op de Sonsbeeksingel.
  omhoog
Verslag voorjaarsexcursie naar Keulen 2004
 

Keulen 2004 1

Keulen 2004 2Gezicht op Keulen. Peter Quentell 1531 Houtsnede
Kölnisches Stadtmuseum

Op de eerste zaterdag van april was het Duitse Keulen aan de beurt om door een dertigtal leden van onze afdeling met een bezoek vereert te worden.

Ondanks een grote demonstratie die door het centrum van Keulen trok, konden de chauffeurs van de 3 busjes de Dom toch op tijd bereiken. Na koffie te hebben gedronken op het Dom Forum namen twee zeer deskundige gidsen ons mee onder de Dom. Daar zijn al lange tijd opgravingen gaande naar de restanten van het Romeinse Keulen (Colonia Claudia Ara Agrippinensium). Deze restanten maakten indruk en de rondleiding van bijna anderhalf uur was zeer de moeite waard.

Hoogtepunt van een bezoek aan Keulen blijft een bezoek aan het Römisch-Germanisches museum. Dit schitterende museum is gebouwd op de plaats waar een indrukwekkende Romeinse villa is blootgelegd met prachtige mozaïekvloeren. Het museum biedt een schitterende collectie waaronder uitzonderlijk fraai Romeins glaswerk. Te voet brachten een aantal deelnemers nog een bezoek aan de Joodse Mikwe, een rituele badplaats uit de middeleeuwen, die van boven door een glazen koepel te bezichtigen was.

De dag werd afgesloten met een afdaling in de Romeinse grafkamer van Weiden. Op zo'n 9 km van het centrum werd aan de Aachenerstrasse in het midden van de 19 e eeuw bij toeval deze grafkamer van een rijke burger ontdekt. Deze grafkamer is door zijn omvang en door de staat waarin het werd aangetroffen uniek. De rijk bewerkte sarcofaag is nog aanwezig alsmede een aantal marmeren bustes en prachtige kalkstenen stoelen van een model dat we nu ook nog kennen.

Rond 18.30 werden alle aanwezigen weer veilig bij de werkplaats op de Sonsbeeksingel afgeleverd en de afdeling kan weer terugkijken op wederom een uiterst geslaagde excursie.